Retro Paraconsistente Miljardairs

Hi, Reinier hier,

Deze week vond ik een klein goudmijntje in een verhuisdoos: mijn Gameboy Advance SP uit 2003 inclusief een handvol spelletjes. Helaas moest ik nog een uur naar de oplader zoeken, maar uiteindelijk vond ik die ook. Als je wilt weten wat voor een fantastisch apparaatje Nintendo toen heeft gemaakt moet je de video Retro Review – GameBoy Advance SP in 2019 maar eens kijken.

Leuk feitje over deze handheld: Nintendo had het lef om de headphone jack te verwijderen in deze revisie en je een dongle te verkopen als je een koptelefoon aan je Gameboy Advance SP wilde aansluiten.

Over Gameboys gesproken: Wietse en ik namen deze week weer een Appels en Peren Show op (je kunt hem vinden onder de naam Paraconsistente Robottas op Japanse conferentie, vriend) en daar kwam een gloednieuwe clone van de originele Gameboy ter sprake. Daarnaast ging het over Valtteri Bottas, Stone Island, Processors maken, zelf een social network draaien en nog veel meer!

Nog een podcasttip waarin ik te horen ben: Snuggere Zaken aflevering 2: Een half uur vergaderen is het meest efficiënt. Dus loop de volgende keer gewoon weg uit de meeting als je wekker na een half uur afgaat.

Halloween ligt alweer achter ons en hier in de buurt wordt het niet gevoerd. Prima. Zeker als je ziet wat voor een zieke, maar geweldige, shit mensen doen met hun huis tijdens Halloween.

Dit ging laatst rond op social media en na een tijdje erover na te hebben gedacht ben ik het er helemaal mee eens:

Miljardairs zouden niet mogen bestaan.

En dé reden dat dit eigenlijk niet zou mogen is het volgende:

A million seconds is 11.57 days. A billion seconds? 31.71 years.

Een miljard is gewoonweg te bizar veel op een menselijke schaal.

De Engelse term voor miljard is helaas ‘billion’ (waar dat ooit is misgegaan in de geschiedenis, geen idee) maar hier legt een Twitch streamers echt extreem goed uit hoeveel een miljard eigenlijk wel niet is: What 1 billion looks like – One billion dollars.

Bill Gates heeft geen vermogen van 1 miljard dollar, maar van meer dan 100 miljard. Twitteraar @mcclure111 heeft het ‘belast-rijke-mensen-meer’ plan van presidentskandidaat Elizabeth Warren eens op Bill Gates losgelaten:

Even making no money at all, it takes all the way until 2189 for Bill to stop being a billionaire under Warren’s wealth tax. At this point he is 234 years old.

En dit gaat er dus vanuit dat zijn vermogen niet nog meer vermogen genereert (wat het in de praktijk gewoon zal doen). Kortom: miljardairs gaan elke menselijke maat te boven.

Nog wat zaken om je weekend door te komen

Snugger History Planeet

Hi, Reinier hier

Toen ik vorig jaar rond deze tijd met Rick Pastoor seizoen 1 van de podcast Hoe Krijg Je Het Voor Elkaar? opnam hadden we genoeg te bespreken. En als je genoeg te bespreken hebt dan laat je het daar niet bij anno 2019. Nee, dan begin je nóg een podcast. Vandaar dat we Snuggere Zaken zijn gestart en vanaf deze week kun je daar naar luisteren!

Aflevering 1 van Snuggere Zaken gaat over het minder gebruiken van je telefoon en welke struggles we daar bij hebben en wat het oplevert. De aflevering is via de website te beluisteren en natuurlijk ook in je favoriete podcast-app te vinden.

Je kunt elke week een aflevering verwachten waarin we het hebben over een artikel, video of een ander content-ding wat onze aandacht heeft getrokken. En je kunt natuurlijk vooral onderwerpen verwachten binnen ons gezamenlijke interessegebied van productiviteit, efficiëntie en slim werken.

☢️

Over podcasts gesproken: man man man, wat is de Hardcore History podcast toch waanzinnig goed. Vorige week kwam een nieuw deel uit van de serie over de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van Japan. Deel 1 en 2 beschrijven het Japan van voor de Tweede Wereldoorlog, hoe de cultuur van fanatieke oorlogsstrijders is ontstaan en de jaren dat ze in gevecht waren met China. Het bijna 5-uur durende derde deel neemt je mee naar de aanval op Pearl Harbor en de maanden erna. Ik had echt kippenvel bij de laatste paar minuten van de aflevering.

De hele serie is een opbouw naar de kernbommen die op Hiroshima en Nagasaki zullen vallen, dus er moeten nog wat jaren overbrugt worden in de podcast en ik kan er niet op wachten! Hoe gruwelijk de oorlog ook was, deze podcast is echt fascinerend goed.

Luister eerst naar deel 1 en deel 2 voordat je aan deel 3 begint natuurlijk.

CGP Grey stuitte weer eens op een interessante vraag waar een ogenschijnlijk simpel antwoord op te geven is maar uiteindelijk best een opmerkelijk antwoord uit komt. Welke planeet is het dichtst bij de aarde?

Als extra video maakte hij nog een ode aan het vergaren van kennis en dat de modellen die we in ons hoofd creëeren van de realiteit ons in de weg kunnen zitten. Zoals bijvoorbeeld bij het bepalen welke planeet er het dichtst bij de aarde staat.

Nog meer zaken om je weekend mee door te komen

Hoofd Efteling Outsider

Hi, Reinier hier,

Als ik over productiviteit praat dan is een vast onderdeel van het gesprek dat je niks in je hoofd moet bewaren. Anno 2019 kun je daar prima een externe tool voor gebruiken. Zoals een todo-app op je smart device die met een extreem lage latency hard synct met de cloud. Of gewoon pen en papier natuurlijk.

De onderliggende gedacht is dat mensen helemaal niet goed zijn in het onthouden van dingen. En daar is een hoop onderzoek naar gedaan.

Dit artikel beschrijft het vanuit het perspectief van getuigen in een rechtszaak en of die te vertrouwen zijn: Five myths about memory (and why they matter in court).

Hier werden ‘normale’ mensen en experts gevraagd naar hoe ze de capaciteit van het menselijk brein inschatten. En wat blijkt, normale mensen overschatten ons brein consequent met een enorme factor.

Waar wij als normale mensen nog denken dat een herinnering blijft bestaan zoals je hem de eerste keer opsloeg is er geen expert te vinden die dat durft te beweren.

En daarom bewaar ik dingen die ik niet moet vergeten in een paar fancy apps. OmniFocus voor taken en Apple Notes voor notities. Maar als je het met pen en papier af kan is dat nog altijd beter dan het in je hoofd bewaren.

Ik ging deze week naar de Efteling en ik zal je een paar tips geven voor als je binnenkort ook gaat en je, zoals ik, een tijd niet geweest bent.

 • Er zijn tegenwoordig ‘single rider’ rijen bij diverse attracties. Superhandig als je er met je gezin heen bent en je in je eentje bijvoorbeeld De Baron in wilt. Hoef je doorgaans maar 5 a 10 minuten te wachten.
 • Mocht je dan De Baron in gaan, denk er even aan dat je de volgende dag spierpijn hebt in rugspieren waarvan je het bestaan niet wist.
 • De stem die het verhaal van De Baron vertelt is, je raadt het al… De Baron uit Bassie en Adriaan!
 • In het sprookjesbos is een nieuwe attractie: De Zes Zwanen. Ga daar enkel in als er geen rij staat. En dan nog zou ik twijfelen.
 • Hou je van de Droomvlucht? Dan is de nieuwe attractie Symbolica echt hartstikke leuk.
 • Blijf zeker aan het eind van de dag wachten op de watershow Aquanura. Meer dan waard.

Nog meer dingen die me deze week bezighielden

Een paar ‘stomme’ Unix trucjes van Jeffrey Paul waardoor je wat beter je computer leert begrijpen

The lines of code that changed everything.  Apollo 11, the JPEG, the first pop-up ad, and 33 other bits of software that have transformed our world.

Designing accessible color systems laat zien dat er onwijs veel tijd in alleen al een kleurenpalet kan gaan zitten als je software maakt. Mooi.

Firefox Privacy – The Complete How-To Guide. Ik ben er zelf nog niet aan toegekomen om van Safari naar Firefox te migreren maar als ik dat ga doen dan pak ik dit artikel erbij.

Watch the First Trailer for HBO’s Stephen King Adaptation, The Outsider want de trailer is nogal angstaanjagend.

Ambient Pro Circle

Hi, Reinier hier,

Tussen alle boerenprotesten door namen Wietse en ik alweer aflevering 171 van de Appels en Peren Show op over onder andere…

 • Oneindigheid
 • The Mind
 • Stray Sheep
 • Lekker je eigen OS bouwen
 • Een chip waar je U tegen zegt
 • En veel meer!

En als je denkt dat we het alleen maar over geavanceerde technologie hebben dan heb je het mis, we bespreken net zo goed de overeenkomst tussen het spelletje Uno en Knorr Wereldgerechten.

Google and Ambient Computing

The first thing that is striking about this list is how many of the announcements won’t ship for quite some time. The second thing is that most of the products were not announced on their own merits, but rather after long interludes about Google’s product development process. Like I said, boring and self-satisfied.

Behalve dat het Google event, volgens Ben Thompson van Stratechery, nogal saai was gaf het ook een kijkje in de toekomst van Google (en mogelijk ook die van Apple): Ambient Computing (In computing, ambient intelligence (AmI) refers to electronic environments that are sensitive and responsive to the presence of people.).

Ik denk dat Ben gelijk heeft en dat Google en Apple echt in staat zijn iets in de ambient richting te betekenen, in tegenstelling tot Facebook en Amazon. Die laatste twee hebben allebei geen voet aan de grond in de smartphone-business en dat is een cruciaal apparaat voor de echte eerste stap naar Ambient Intelligence.

Toch zal Google het niet makkelijk gaan krijgen.

Despite how well-placed Google is to execute on this vision, it is not a certainty that the company will win, for reasons both structural and also internal to Google itself.

Daarnaast zullen Google en Apple ook tegen heel wat weerstand stuiten, en terecht. Deze top-comment in de Hacker News draad over dit artikel zet goed uiteen waarom we hier toch een beetje huiverig voor moeten zijn:

A handful of oligopolies coercing me to use overcomplicated always-connected gadgets that are orchestrated by “AI” that I don’t control, can’t train, and whose main objective is to manipulate my behaviour and siphon as much of my private info to its corporate master as possible. All of this to solve “problems” that I never had, while a choir of corporate shills drones on and on that problems I actually have are not real or not important. I’ll take 80s dystopian cyberpunk over this crap any time of the day.

De nieuwe iPhone Pro is al een tijdje uit en alle reviews gaan er hoofdzakelijk over dat de camera zo enorm goed is. Austin Mann maakt ieder jaar een uitgebreide review over specifiek de camera van de nieuwe iPhone en die over de iPhone 11 Pro is echt fantastisch om te zien. Niet alleen vanwege de enorm mooie foto’s maar ook om de technische details die hij naar boven haalt.

The Ultra Wide works really great in normal lighting conditions and overall I’m thrilled to have it, but you will feel a difference when you move indoors or shoot into the evening. The images are softer than the Wide, and without Night mode you’ll be tempted (or forced) to switch back to Wide depending on how limited your light is.

Nog wat losse flodders

️‍♂️ Google’s Auto-Delete Data Tools Are Effectively Worthless want na drie maanden (de minimale termijn die je kunt kiezen om je data automatisch weg te laten gooien) heeft Google je complete privacy al tot geld kunnen omzetten.

Bad News for the Highly Intelligent beschrijft dat het helemaal niet zo zaligmakend is om super-intelligent te zijn. En daar doen de reacties op dit artikel op Hacker News nog een schepje bovenop.

⭕️ Can You Draw a Perfect Circle? Ik heb me deze vraag nog nooit gesteld maar er zijn zelfs wereldkampioenschappen in.

The Bizarre Behavior of Rotating Bodies, Explained want er is iets raars aan de hand met objecten die over twee assen symmetrisch zijn maar niet over de derde as. Zoals een tennisracket bijvoorbeeld.

Probeer jij maar eens je lach in te houden als je een emmer over iemands hoofd heen doet en er mee weg wil komen.

HKmap Panel Superman

Hi, Reinier hier,

Apple zit nogal in de squeeze tussen mensenrechten en China en gaat daar, op z’n zachtst gezegd, niet zo handig mee om. Ze hebben daar in Cupertino de HKmap.live app uit de App Store gehaald waarmee demonstranten in Hong Kong konden zien waar grote groepen politie zich verzamelden.

Apple maakt het zelfs zo bont dat een hun grootste fanboys, John Gruber, hier nogal negatief over bericht:

Ik ben erg benieuwd hoe Apple deze PR-ramp gaat oplossen. Misschien dat ze steun kunnen vinden bij Blizzard want die gaan ook niet echt lekker met de situatie in Hong Kong om.

“This tweet contains exactly four As, one B, three Cs, two Ds, thirty-two Es, six Fs, one G, five Hs, twelve Is, one J, one K, three Ls, one M, twenty-one Ns, sixteen Os, one P, one Q, five Rs, twenty-five Ss, twenty-one Ts, two Us, seven Vs, nine Ws, five Xs, six Ys, and one Z.”

Robin Houston schreef deze geniale tweet en de complete geschiedenis ervan is ook erg interessant.

Twee weken geleden was het Podcastfestival waar ik in een panel mocht meepraten over hoe het is om al een lange tijd te podcasten. En die panelsessie kun je terugluisteren omdat er een podcast is van het Podcastfestival. De Podcastfestivalpodcast dus.

Voor de rest laat ik je het weekend in gaan met een lijst van willekeurige zaken. Tot volgende week!

Waanzin: Inside a $195 Million Bel Air Estate With Secret Tunnels

Veel cooler: Musician’s Incredible Modern Tiny House & Mobile Music Studio

Phishers worden steeds handiger: I was just subjected to the most credible phishing attempt I’ve experienced

‍♂️ Kevin Smith is een fantastische verhalenverteller: Superman lives 1/2 en Superman lives 2/2

WVTTK

Clueyness Anxiety Tobolowsky

Hi, Reinier hier,

Heads up: volgende week is er even geen nieuwsbrief maar 1 oktober valt hij gewoon weer op je digitale mat.

Door het lezen van de nieuwe Wait But Why serie (zie tip in de vorige nieuwsbrief) kwam ik achter het begrip ‘Clueyness’. Het is het gevoel dat je iemand hebt teleurgesteld waarbij jij het waarschijnlijk erger vind dan de ander. Heel herkenbaar! Zo zijn er waarschijnlijk nog meer emoties die ik weleens heb maar waar niet eens een term voor bestaat in onze cultuur.

Emoties kunnen je natuurlijk zo in de weg zitten dat je er ziek van wordt. Johann Hari kent dit gevoel maar al te goed en hij zet in deze TED talk (‘This could be why you’re depressed and anxious’) wel heel goed uiteen waarom een pilletje alleen niet werkt tegen depressies en angststoornissen.

En het voelt misschien counter-intuïtief, maar als je al last hebt van anxiety kun je maar beter een een-persoons business starten volgens Maciej Cegłowski:

A one-person business is an exercise in long-term anxiety management, so I would say if you are already an anxious person, go ahead and start a business. You’re not going to feel any worse. You’ve already got the main skill set of staying up and worrying, so you might as well make some money.

Bron: I Can’t Stop Winning (Pinboard Blog)

De Tobolowsky Files zijn de ingesproken memoires van acteur Stephen Tobolowsky. Je kent hem waarschijnlijk als Ned uit Groundhog Day (die vent die Bill Murray elke ochtend begroet en uiteindelijk een keer van Bill een stomp in z’n gezicht krijgt). En laat er nou net een complete aflevering, ‘The Classic, zijn over zijn ervaring met het opnemen van Groundhog Day. Fascinerend hoe die film uiteindelijk tot stand is gekomen en waarom het zo’n onwijs goede film is geworden.

En over podcasts gesproken:

Aanstaande zaterdag is het podcastfestival waar ik niet alleen als bezoeker heen ga maar ook als onderdeel van het panel ‘Blijven podcasten’. Er zijn nog kaartjes te koop. Tot zaterdag!

Oproepjes

 • Content Design Londen geeft de beste Content Design trainingen en deze twee-daagse training wordt op 12 en 13 november ook in Nederland aangeboden! Echt een unieke kans om deze training zonder ver te reizen te kunnen volgen.
 • Ben je nog steeds aan het betalen met je privacy voor je e-mail? Stop daar gewoon mee en betaal voor een fatsoenlijke e-maildienst zoals Fastmail. Super easy in gebruik en je betaalt niet met je ziel.

Zelf een oproepje plaatsen? Voor maar een tientje laat je je oproepje lezen aan de meer dan 1000 intelligente en geïnteresseerde lezers van de 82% nieuwsbrief.

Plaats een oproepje in een volgende editie

WVTTK

Diepste Tijdreis Story

Hi, Reinier hier,

Het blijft me fascineren dat we in sommige opzichten meer weten over wat er zich in de ruimte afspeelt dan in de diepe krochten van onze eigen oceanen. De nieuwe Kurtzgesagt neemt je mee naar het diepste punt om je te laten zien wat we wél weten. Mind blowing hoe snel het diep en onleefbaar wordt op weg naar beneden.

Over reizen gesproken: MinutePhysics legt je in deze video uit wat de causale mogelijkheden zijn van diverse tijdreisconcepten in films.

Een wat normalere reis ondernam Jason Kottke deze zomer en schreef daar een blogpost over. Door zijn post heb ik nu zin om een rondleiding bij Pixar te krijgen en te horen over de AI spinnen die alle spinnenwebben maakte in Toy Story 4.

‍ ‍ ‍ ‍ ‍ ‍

Tim Urban in The Story of Us:

As a writer and a generally thinky person, I’ve spent a lot of my life thinking about the society I live in, and societies in general. I’ve always imagined society as a kind of giant human—a living organism like each of us, only much bigger.

Tim gaat verder met het verhaal dat hij werd geadviseerd door allerlei vrienden en kennissen om niet over de (problemen in onze) maatschappij te schrijven. Daar legde hij zich vervolgens niet bij neer. En maar goed ook, want Tim legt dingen helder uit en ook nog eens met de nodige humor.

Tim over de unieke sprong die de natuur maakte om tot intelligente apen te komen:

All previous genes had passed up extra high intelligence in their housing because it requires a ridiculous amount of energy to maintain. It’s like running a small business and considering whether to hire an employee with a rare skill set who will only work for $1,000,000 a year. Doesn’t matter how good the employee is—no one is worth a million a year to a cash-strapped small business. But these ape genes tried it anyway.

The Story of Us is in delen te lezen en er zullen nog een flink aantal hoofdstukken verschijnen.

⚙️

Nog een fijn tooltje voor in je menubar op de Mac als afsluiter deze week:

De Timeless app helpt je om globaal de tijd te zien in plaats van een heel precieze tijd. Erg fijn voor wat rust in je hoofd op dagen dat je veel werk moet verzetten.

Oproepjes

 • Ga mee op Agile Camp in Utrecht op 1+2 november – een tweedaagse unconference voor iedereen die werkt in een agile omgeving. Deelnemers bepalen zelf het programma; doel is oefenen met, en leren van je vakgenoten. (⛺️ niet nodig.) Benieuwd? Check voor tickets en sessies agilecamp.nl
 • Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: betaal voor een fatsoenlijke e-maildienst zoals Fastmail. Super easy in gebruik en je betaalt niet met je ziel.

Zelf een oproepje plaatsen? Voor maar een tientje laat je je oproepje lezen aan de meer dan 1000 intelligente en geïnteresseerde lezers van de 82% nieuwsbrief.

Plaats een oproepje in een volgende editie

WVTTK

Sapiens Pretpark Perspectief

Hi, Reinier hier,

De 82% nieuwsbrief is weer terug na een vrij lange zomervakantie en ik heb gelijk een tip voor je om tijd te besparen en die tijd ook weer nuttig te besteden…

Je zou natuurlijk, zoals bijna iedereen, het boek Sapiens van Yuval Noah Harari kunnen lezen nu de donkere herfst- en winterdagen er weer aankomen. Maar je kunt ook deze uitgebreide samenvatting van Sapiens lezen en de tijd die je over hebt stoppen in het bekijken van pretpark-attractievideo’s op Youtube.

Want nadat ik één zo’n filmpje had aangeklikt kwam ik in een enorme YouTube vertical terecht met waanzinnige attracties. Zo kwam ik Fernando Alonso en Felipe Massa tegen in de snelste achtbaan van de wereld, zag ik de gecombineerde waterattractie en achtbaan door Jurassic World heen en bekeek ik de Fatamorgana on steroids van Pirates of the Caribbean. Hier nog 13 Disney Park Secrets.

Ik heb mijn youtubegeschiedenis moeten leegmaken om weer normale aanbevelingen te krijgen…

Over Jurassic Park gesproken: het origineel uit 1993 is natuurlijk de sterkste film van alle sequels en reboots die er zijn geweest. Jonathan Burdett legt je uit waarom dat is vanuit cinematografisch perspectief.

Verder nam ik deze zomer ook nog twee Appels en Peren op:

En er is eind deze maand een fantastisch podcastfestival waar je alleen al heen wilt voor de keynote van Tim Howard, de senior producer van Reply All. Zie je daar op zaterdag 28 september in de Tolhuistuin, Amsterdam!

Oproepjes

 • Ben je nog steeds aan het betalen met je privacy voor je e-mail? Stop daar gewoon mee en betaal voor een fatsoenlijke e-maildienst zoals Fastmail. Super easy in gebruik en je betaalt niet met je ziel.

Zelf een oproepje plaatsen? Voor maar een tientje laat je je oproepje lezen aan de meer dan 1000 intelligente en geïnteresseerde lezers van de 82% nieuwsbrief.

Plaats een oproepje in een volgende editie

Breaking Platform Knoflook

Hi, Reinier hier,

Dit is even de laatste nieuwsbrief deze zomer. Zoals elk jaar grijp ik deze periode aan om mijn informatieverslaving wat minder te voeden. Veel minder Twitter, geen RSS, minder podcasts en dus ook minder te vertellen in de nieuwsbrief.

Maar om je een beetje de zomer door te helpen een dubbeldikke editie. Tot in september!

Vorige week linkte ik al naar een video waarin Kurt Vonnegut verteld hoe een standaard verhaal in elkaar zit. Craig Maizin (maker en schrijver van Chernobyl) doet daar nog een schepje bovenop en geeft een Masterclass filmschrijven in deze aflevering van Scriptnotes. Echt heel erg interessant om naar te luisteren.

(•_•)
<)    )╯Always
/    

(•_•)
(    (> Own
/    

(•_•)
<)    )> Your Platform
/    

Always Own Your Platform

In mijn praatje over een medicijn tegen tijdsverspilling benoem ik dat ik het dagelijkse nieuws niet volg. Als ik hier met mensen over spreek dan denken ze gelijk dat ik de wereld wil negeren en vrij oppervlakkig door het leven wil gaan.

Het tegendeel is waar: ik heb er goed over nagedacht wat het dagelijkse (breaking) nieuws mij eigenlijk te bieden heeft. Het is een (rare) vorm van entertainment gebleken, een verzadiging van mijn nieuwsgierigheid wat enorm veel tijd vrat.

Toch blijf ik wel bewust op de hoogte van zaken die incidenteel nieuws overstijgen omdat ieder mens keuzes moet maken in het leven waarbij dit soort informatie van pas komt.

Zo kan ‘nieuws’ je helpen bij het kiezen van een hypotheek (welke bank investeert in evil shit, hoe staat de economie er voor) en bij het maken van keuzes over voeding, kleding en het doneren aan goede doelen kan het nieuws je helpen. Maar incidenteel nieuws helpt je hier niet mee.

Het volgen van nieuws dat ‘incident-overstijgend’ is doe ik op de volgende manieren:

 • Met podcasts, want ze nemen vaak beter de tijd om een onderwerp uit te diepen dan andere vormen van media.
 • Specifieke dagelijkse podcasts zoals The Daily en NRC Vandaag. Ik luister ze niet allemaal, ik pik er de interessante onderwerpen uit.
 • Nieuwsbrieven over specifieke onderwerpen via bijvoorbeeld De Correspondent.
 • Blendle. Daar weten ze namelijk de grote lijnen van het nieuws voor me uiteen te zetten in hapbare brokken.
 • Twitter. Als er echt iets belangrijks gebeurt dan weet mijn Twitter-ecosysteem het wel in mijn gezicht te duwen, daar hoef ik verder niks voor te doen. En ik volg een aantal journalisten waarvan ik wel alles wil lezen (bijvoorbeeld @schellevis en @danielverlaan)

Dit doe ik nu al een aantal jaar zo en het bevalt me prima. Zelfs de Guardian wil je met 10 overtuigende inzichten overtuigen van dit feit, dus waar wacht je nog op?

Vergeet alle tips over hoe je een schil van een knoflook afhaalt: met deze tip haal je een knoflook zonder schil direct uit de knoflookbol. Ik heb het getest, het werkt.

The mystery surrounding MH370 has been a focus of continued investigation and a source of sometimes feverish public speculation. The loss devastated families on four continents. The idea that a sophisticated machine, with its modern instruments and redundant communications, could simply vanish seems beyond the realm of possibility.

Het kostte me een uurtje om te lezen maar dit artikel leert je over wat er nu bekend is over MH370 en welke realistische theorie er is over de verdwijning van het vliegtuig.

Oproepjes

 • Mindwave, een dagboek voor founders & makers, is op zoek naar early adopters. Met Mindwave leg je jouw ondernemende reis vast en inspireer je anderen met authentieke verhalen, rechtstreeks uit je dagboek. Volg Marcel’s reis ‘Build a sustainable Mindwave’ en test het zelf. Alle feedback is welkom.

Zelf een oproepje plaatsen? Voor maar een tientje laat je je oproepje lezen aan de meer dan 1000 intelligente en geïnteresseerde lezers van de 82% nieuwsbrief.

Plaats een oproepje in een volgende editie

Lekker veel te tappen deze zomer

Verhaal Privacydraken Bloedgeld

Hi, Reinier hier,

Afgelopen weekend las ik het boek Hoe Gaan We Dit Uitleggen? van Jelmer Mommers over de klimaatramp waar we met z’n allen inzitten. Er liggen zoveel kansen voor de overheid, organisaties en wij als individuen dat we bijna keuzestress zouden moeten krijgen van de mogelijkheden om het tij te keren. Het boek heeft me doen inzien dat de beweging in positieve richting steeds groter wordt en dat deed me goed. Zo wonen we hopelijk over een tiental jaar allemaal in The Shire.

Iets anders dat me goed deed: deze video over hoe een ‘standaard’ verhaal in elkaar zit. Uiteraard zijn er uitzonderingen maar toch kun je zo’n 82% van alle verhalen op dat stramien plotten. De video werd vertoond in de presentatie van Steph Troeth op CSS Day 2019 over de kracht van verhalen. Mijn take-away uit die presentatie: verpak informatie in een verhaal en mensen kunnen het veel beter onthouden.

Dat heb ik nog niet heel praktisch toegepast in de nieuwste Appels en Peren Show maar dat kun je zelf beoordelen door ‘m te luisteren: 40 Kilobyte destijds That Bohn Song.

Maciej Cegłowski over de privacydraken die Facebook en Google zijn geworden:

No two companies have done more to drag private life into the algorithmic eye than Google and Facebook. Together, they operate the world’s most sophisticated dragnet surveillance operation, a duopoly that rakes in nearly two thirds of the money spent on online ads. You’ll find their tracking scripts on nearly every web page you visit. They can no more function without surveillance than Exxon Mobil could function without pumping oil from the ground.

Het hele stuk kon ik alleen maar ja knikken. Het lezen meer dan waard dus.

Artikel ‘Bloedgeld’ in Quote (Blendle link, eerste zoveel kliks zijn gratis):

Veel dierenvreugde is er dus niet te vinden in de rijkenlijst. Vrijwel alle dierenhandelaren zagen hun vermogen in 2017 lekker stijgen, maar uit onze inventarisatie blijkt dat het welzijn van hun dieren niet steeg.

Er staan heel wat bedrijven uit de vleesindustrie in de Quote 500 en de Quote vond het wel een goed idee om eens in het dierenwelzijn van deze miljoenenbedrijven te duiken. Maar wat blijkt (je verwacht het niet…), geld is nog altijd véél belangrijker dan een kleine investering in dierenwelzijn.

Mij heeft het even geduurd voordat ik compleet vleesloos door het leven ging (zelfs 10 jaar samenwonen met een vegetariër maakte me nog niet 100% vleesloos) maar een combinatie van klimaatramp, dierenwelzijn en persoonlijke gezondheid hebben me er toch toe weten te zetten. En dat gaat nu al een half jaar prima. Probeer het eens en eet om te beginnen bijvoorbeeld alleen in het weekend vlees.

Oproepjes

 • Mindwave, een dagboek voor founders & makers, is op zoek naar early adopters. Met Mindwave leg je jouw ondernemende reis vast en inspireer je anderen met authentieke verhalen, rechtstreeks uit je dagboek. Volg Marcel’s reis ‘Build a sustainable Mindwave’ en test het zelf. Alle feedback is welkom.

Zelf een oproepje plaatsen? Voor maar een tientje laat je je oproepje lezen aan de meer dan 1000 intelligente en geïnteresseerde lezers van de 82% nieuwsbrief.

Plaats een oproepje in een volgende editie

Iets te luisteren

Sinds deze week ben ik begonnen aan de podcastserie 13 Minutes To The Moon. De serie is in handen van de BBC en dus (zoals je kan verwachten van ze) erg goed gemaakt. De podcast gaat over wat er voor nodig was om in 1969 naar de maan te gaan. Een ongelooflijk verhaal natuurlijk waar we wat van kunnen leren in deze tijd. Het gebeurt niet zo vaak meer dat er zoiets episch wordt ondernomen door een complete natie.

WVTTK