CategorieΓ«n
Nieuwsbrief

Mechanical Journal Operations

✍️ Schrijvende hand probeer ik mijn journal habbit weer op te pakken
πŸ§‘β€πŸ’» Technoloog kun je veel leren van DevOps nerds
πŸ—’ en nog een flink lijstje Van Alles Wat voor als je dit weekend binnen blijft

Hi, Reinier hier,

Een lijntje coke met agendahedonisten, daar hebben Rick Pastoor en ik het over in aflevering 16 van Snuggere Zaken. Want Rick komt in dat stuk van het Parool niet echt positief naar voren en dat zetten we keihard recht.

En met Wietse heb ik het in de Appels en Peren Show β€˜Mechanical Bezorgschaamte Altered Kever in de gang’ over mijn nieuwe muis, neural upscaling en nieuwe apparaatjes van Microsoft.

✍️

Sinds begin dit jaar ben ik weer aan het journallen geslagen, oftewel: elke dag reflecteren op de dag die geweest is door te schrijven in een journal. Ik deed het een paar jaar geleden regelmatig, maar het verdween gaande weg uit mijn routine. Evenals mediteren trouwens. En het niet eten van koekjes.

Afijn, sinds begin dit jaar journal ik dus weer. Vooral om aan het begin van de dag wat verwachtingen voor mezelf scherp te zetten en aan het eind van de dag daarop te reflecteren. Lekker even alles van me af schrijven.

Het resultaat van in je journal schrijven is dat je jezelf beter leert kennen. Zo ontdekte ik in de afgelopen weken dat bepaalde gedachten steeds weer terug komen en dat ik toch meer gedaan krijg dan ik voor mijn gevoel heb gedaan. Ik gebruik de dagelijkse journal schrijfsels dan ook met veel nut in mijn wekelijkse review als ik terugkijk op de week.

Ik merk ook dat ik tot rust kom als ik de lopende problemen en uitdagingen in mijn leven beschrijf en zo voor me zie. Alsof ik ze echt uit mijn gedachte haal en in een app stop om later pas weer naar terug te keren.

Dat journallen doe ik met de app Day One (beschikbaar op iOS, Mac en Android). Ik heb ook even de app Grid Diary geprobeerd, maar de hippe interface was niks voor mij.

Day One heeft sinds vorig jaar ondersteuning voor templates en dat vind ik heel fijn. Niks is zo makkelijk als elke dag je eigen, steeds dezelfde, vragen te beantwoorden om zo tot diepere inzichten te komen. Een paar van de vragen die ik mezelf elke dag stel:

 • Hoe voel ik me nu? (Ik beantwoord dit met een emoji en dan een korte beschrijving van mijn gevoel)
 • Drie dingen die vandaag gebeurden
 • Waar moest ik vandaag om lachen?
 • Wat ging er vandaag goed en waarom?
 • Wat had ik beter kunnen doen?

Praat ook eens wat meer tegen jezelf en start met het schrijven in een journal. Of ga er lekker mee door als je het al doet.

πŸ§‘β€πŸ’»

Ook meer inzichten kun je krijgen uit de hoek van IT operations. De inzichten slaan misschien ook wel op jouw vakgebied. Een paar van mijn favorieten:

 1. The only other person who knows how this works is also on vacation.
 2. One in a Million is next Tuesday.
 3. Turning it off and on again is actually quite a reasonable way to fix many things.
 4. Somewhere, somebody ran into this exact problem, but they never bothered to post a solution.
 5. Most of your actual work is not covered by your OKRs.
 6. Management will always happily spend $$$ on outside consultants to tell them what you’ve been saying for years.
 7. Nobody knows what exactly it is you do.

πŸ—’

Nog een laatste lijstje om je weekend goed mee door te komen en lekker binnen te blijven: