Breaking Platform Knoflook

Hi, Reinier hier,

Dit is even de laatste nieuwsbrief deze zomer. Zoals elk jaar grijp ik deze periode aan om mijn informatieverslaving wat minder te voeden. Veel minder Twitter, geen RSS, minder podcasts en dus ook minder te vertellen in de nieuwsbrief.

Maar om je een beetje de zomer door te helpen een dubbeldikke editie. Tot in september!

Vorige week linkte ik al naar een video waarin Kurt Vonnegut verteld hoe een standaard verhaal in elkaar zit. Craig Maizin (maker en schrijver van Chernobyl) doet daar nog een schepje bovenop en geeft een Masterclass filmschrijven in deze aflevering van Scriptnotes. Echt heel erg interessant om naar te luisteren.

(•_•)
<)    )╯Always
/    

(•_•)
(    (>  Own
/    

(•_•)
<)    )>  Your Platform
/    

Always Own Your Platform

In mijn praatje over een medicijn tegen tijdsverspilling benoem ik dat ik het dagelijkse nieuws niet volg. Als ik hier met mensen over spreek dan denken ze gelijk dat ik de wereld wil negeren en vrij oppervlakkig door het leven wil gaan.

Het tegendeel is waar: ik heb er goed over nagedacht wat het dagelijkse (breaking) nieuws mij eigenlijk te bieden heeft. Het is een (rare) vorm van entertainment gebleken, een verzadiging van mijn nieuwsgierigheid wat enorm veel tijd vrat.

Toch blijf ik wel bewust op de hoogte van zaken die incidenteel nieuws overstijgen omdat ieder mens keuzes moet maken in het leven waarbij dit soort informatie van pas komt.

Zo kan ‘nieuws’ je helpen bij het kiezen van een hypotheek (welke bank investeert in evil shit, hoe staat de economie er voor) en bij het maken van keuzes over voeding, kleding en het doneren aan goede doelen kan het nieuws je helpen. Maar incidenteel nieuws helpt je hier niet mee.

Het volgen van nieuws dat ‘incident-overstijgend’ is doe ik op de volgende manieren:

  • Met podcasts, want ze nemen vaak beter de tijd om een onderwerp uit te diepen dan andere vormen van media.
  • Specifieke dagelijkse podcasts zoals The Daily en NRC Vandaag. Ik luister ze niet allemaal, ik pik er de interessante onderwerpen uit.
  • Nieuwsbrieven over specifieke onderwerpen via bijvoorbeeld De Correspondent.
  • Blendle. Daar weten ze namelijk de grote lijnen van het nieuws voor me uiteen te zetten in hapbare brokken.
  • Twitter. Als er echt iets belangrijks gebeurt dan weet mijn Twitter-ecosysteem het wel in mijn gezicht te duwen, daar hoef ik verder niks voor te doen. En ik volg een aantal journalisten waarvan ik wel alles wil lezen (bijvoorbeeld @schellevis en @danielverlaan)

Dit doe ik nu al een aantal jaar zo en het bevalt me prima. Zelfs de Guardian wil je met 10 overtuigende inzichten overtuigen van dit feit, dus waar wacht je nog op?

Vergeet alle tips over hoe je een schil van een knoflook afhaalt: met deze tip haal je een knoflook zonder schil direct uit de knoflookbol. Ik heb het getest, het werkt.

The mystery surrounding MH370 has been a focus of continued investigation and a source of sometimes feverish public speculation. The loss devastated families on four continents. The idea that a sophisticated machine, with its modern instruments and redundant communications, could simply vanish seems beyond the realm of possibility.

Het kostte me een uurtje om te lezen maar dit artikel leert je over wat er nu bekend is over MH370 en welke realistische theorie er is over de verdwijning van het vliegtuig.

Oproepjes

  • Mindwave, een dagboek voor founders & makers, is op zoek naar early adopters. Met Mindwave leg je jouw ondernemende reis vast en inspireer je anderen met authentieke verhalen, rechtstreeks uit je dagboek. Volg Marcel’s reis ‘Build a sustainable Mindwave’ en test het zelf. Alle feedback is welkom.

Zelf een oproepje plaatsen? Voor maar een tientje laat je je oproepje lezen aan de meer dan 1000 intelligente en geïnteresseerde lezers van de 82% nieuwsbrief.

Plaats een oproepje in een volgende editie

Lekker veel te tappen deze zomer